Rinovirus: rašireni virus prehlade

Rinovirusi su virusi odgovorni za većinu respiratornih infekcija.

Ime ovih virusa dolazi iz njihovih karakteristika. Riječ rino na grčkom znači nos, a ti se virusi lokaliziraju i množe u stanicama nosne sluznice, uglavnom pogađajući gornje dišne puteve. Kad uđu u stanicu domaćina, rinovirusi se počinju razmnožavati na štetu stanice domaćina. Stanica domaćina uništava se i oslobađa druge novonastale virusne čestice, koje inficiraju ostale stanice te pojačavaju infekciju.

Rinovirusi napadaju i djecu i odrasle. Djeca obično razvijaju ozbiljnije simptome od odraslih.

Iako rinovirus općenito uzrokuje prilično blage simptome, osobe s astmom ili drugim respiratornim bolestima mogu razviti i ozbiljnija stanja, poput upale pluća.

Sunit K. Singh (ur.), Ljudske respiratorne virusne infekcije, CRC Press

Simptomi zaraze rinovirusima

Razdoblje inkubacije rinovirusa je otprilike 3 dana. Infekcija traje oko 5 dana, ali može trajati i do 2 tjedna. Nakon što uđe u epitelnu stanicu, virus se počinje brzo razmnožavati. Infekcija stanica nosne sluznice virusima određuje početak imunološkog odgovora i upalnog procesa. Tipični simptomi su sljedeći:

kihanje

curenje iz nosa

grlobolja

otežano disanje

kašalj

glavobolja

blaga groznica

opća malaksalost

U nekoliko slučajeva mogu se razviti i komplikacije kao što su:

akutni otitis media

akutni sinusitis

Kako dolazi do zaraze?

Rinovirusi su vrlo otporni zbog čega na površinama mogu preživjeti nekoliko dana. Iako rinovirusi cirkuliraju tijekom cijele godine, većina infekcija događa se tijekom jeseni i zime. Postoji više načina kako zaraza može prijeći s jedne osobe na drugu.

 • Kihanje i kašljanje

  Čestice koje se emitiraju kašljanjem i kihanjem glavni su način prijenosa virusa. Tijekom akutne faze bolesti, sluz koja se stvara u nosu sadrži velik broj virusnih čestica. Jednim kihanjem se širi stotine tisuća čestica virusa zbog čega može doći do zaraze većeg broja ljudi u okolini.

 • Osobni kontakt

  Sekret iz nosa (curenje iz nosa) jedan je od tipičnih simptoma prehlade. Tijelo stvara velike količine sluzi nastojeći se riješiti infekcije. Međutim, sluz je vrlo zarazna. Poljubac ili bliski kontakt su čest način prijenosa zaraze.

 • Kontakt s kontaminiranim površinama

  Zaražene površine mogu biti neizravno sredstvo za širenje virusa. Tijekom akutne faze bolesti kapi sluzi ili sline mogu se taložiti na površinama i predmetima. Ako se te kapljice prenesu na sluznicu očiju i usta, postoji opasnost od zaraze.

  Kako spriječiti infekciju rinovirusom

  Redovito perite ruke, a pogotovo nakon kontakta sa zaraženim ljudima i nakon boravka na javnim mjestima.

  Izbjegavajte kontakt s ljudima koji pokazuju simptome.

  Ne dodirujte usta ili oči prljavim rukama.