O virusima

Mitovi ili činjenice?
Mitovi o prehladi - je li stvarno tako?

Ne izlazite van s mokrom kosom! Stavite ruku na usta kad kašljete! Ne šmrcajte! Ovo su samo neki od savjeta koje svi znaju i koji se prenose generacijama. No, znate li koji od tih savjeta su mitovi, a koji činjenice?

MIT

Izlazak iz kuće s mokrom kosom ne uzrokuje bolest, već to čine bakterije i virusi. No, to ne znači da smijete izlaziti mokre kose jer, ako je imunološki sustav oslabljen, mokra kosa može pomoći razvoju infekcije. Hladnoća naime slabi imunološki sustav, a ako vam je kosa pritom mokra, tijelo će se brže pothladiti.

Razboljet ćete se ako izađete iz kuće s mokrom kosom!

MIT

Pokrivanje usta tijekom kašljanja je stvar bontona, međutim nije dobro da kašljete u ruku. Tako ćete viruse prenijeti na površine i predmete koje ćete nakon kašljanja dodirnuti čime se povećava rizik da zarazite druge ljude. Kada kašljete bi bilo najbolje da se poslužite papirnatom maramicom koju ćete odmah baciti u koš za smeće ili da kašljete u unutarnju stranu lakta.

Usta morate pokriti rukom tijekom kašljanja!

UPITNO

Neki liječnici smatraju da je šmrcanje zdravije od intenzivnog puhanja nosa. Prilikom puhanja nosa, molekule zraka mogu doseći brzinu i do 150 km/h. To može prouzročiti da sekreti i patogeni uđu u paranazalne sinuse i tamo izazovu upalu. Najbolje je samo pažljivo ispuhati nos.

Šmrcanje nije zdravo!

ISTINA

Prehlada se razvija u 3 dana, traje 3 dana i prolazi za 3 dana. Ova općenita izreka je istinita. Prehlada obično traje 9 dana ako se ne liječi.

Prehlada traje do 9 dana!

ISTINA

Istraživanje sa Sveučilišta u Innsbrucku potvrđuje ovu izreku. Muškarci u većem broju slučajeva teže podnose prehladu nego žene. Za to je odgovoran ženski hormon estrogen koji štiti žene od infekcija i istovremeno jača imunološke stanice.

Prehlada više utječe na muškarce nego na žene!

UPITNO

Samo je ovo sigurno: hladnoća može predstavljati problem imunološkom sustavu, a razdoblje zimskih mjeseci je razdoblje najveće učestalosti prehlade. Međutim, znanost još nije pronašla jasnu vezu. Više od 200 različitih virusa može biti odgovorno za prehladu, a također se vole razmnožavati na toplom zraku.

Topla odjeća štiti od prehlade!

Virusi se mogu širiti u radijusu od 12 metara i teško ih je izbjeći!

Virusi prehlade šire se kihanjem, puhanjem nosa i kašljanjem. Šire se sitnim kapljicama aerosola koje mogu odletjeti čak 12 metara.

Virusi su brži od bilo kojeg sportskog automobila!

Istraživači su otkrili da maksimalna brzina protoka aerosola prilikom kihanja može iznositi i do 900 km/h. Ova brzina prenosi viruse brže nego što vozi bilo koji sportski automobil. Ipak, prosječna brzina kretanja virusa zrakom iznosi oko 140 km/h.

Omiljena mjesta skrivanja virusa nalaze se kod kuće!

Daljinski upravljač, mobitel, kvaka na vratima i ostali predmeti koje često dodirujemo idealni su za širenje virusa. Nažalost, to se odnosi i na dječje igračke. Većina virusa je posebno otporna, zbog čega na nekim površinama mogu preživjeti i do 72 sata. Stoga redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine koje najčešće dodirujete.